"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/01/29

Mátrai borzas pecsenye (Alpesi tarja)

A mátrai borzaska úgy készül, hogy az előkészített hússzeleteket tócsni masszába mártjuk majd forró olajban kisütjük, utána tejföllel meglocsoljuk és reszelünk rá sajtot.

Hozzávalók 4 fôre:
8 szelet kicsontozott sertés karaj (de lehet comb, tarja vagy akár csirke/pulykamell is)
fél kg burgonya
5-6 evőkanál liszt
2-3 db tojás
só, bors, majoránna és összezúzott fokhagyma
sütéshez étolaj
tetejére tejföl és reszelt sajt

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A tisztított, nyers krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojásokkal, liszttel és a fűszerekkel.
A hússzeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a burgonyamasszában (ami tulajdonképpen tócsni) megmártjuk. Egy nagy serpenyőben olajat melegítünk (ne legyen túl forró!) és a bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük benne. Tálaláskor a bundás hússzeleteket megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Petrezselymes rizzsel, párolt zöldkörettel fogyasztjuk.
A húst előre (kb 1 órára) belehet áztatni fokhagymás tejbe, úgy még omlósabb és finomabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése