"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2017/05/17

Gyros egytál

Hozzávalók
fél kg sertés comb vagy pulyka combfilé
fél tasak gyros fűszerkeverék
fél kilónyi vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, hagyma, paradicsom, olivabogyó)
25 dkg rizs

zsír
1 nagy doboz natur görög joghurt
1 kígyóuborka
1 teáskanálnyi összeaprított friss kapor
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olivaolaj

Az uborkát megmosom, almareszelőn legyalulom és a levét kinyomkodom.
Egy tálban összekeverem a joghurttal, pici sóval, kaporral, olajjal és belenyomom a fokhagymát is.
Átkeverem és 1-2 órára hűtőbe teszem.

A húst kisújjnyi csíkokra vágom, összekeverem a gyros-fűszerrel és kevés zsírral, majd lefedve azt is (legalább fél órára) hűtőbe teszem.

A rizst szokásos módon megfőzöm.

Serpenyőben kevés zsírt forrósítok, majd a bepácolt húsdarabokat néha rázogatva-keverve, nagy lángon addig sütöm, míg a hús kivül ropogós, belül szaftos nem lesz. A készre sült húst kiszedem és félre teszem.

A visszamaradt szaftba belerakom az összevágott zöldségeket és nagy lángon azt is átsütöm.

A főtt rizst összevegyítem a hússal és a zöldségekkel.
Tzatzikivel tálalom.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése