"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/12/19

Isler, nagyon egyszerűen

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só
Ezeket összedolgozzuk és egy órát hűtőben pihentetjük. 5 mm vastagra kinyújtjuk, kerek formával kiszúrjuk, 200 fokon sütjük. Pikáns lekvárral összeragasztjuk, és csokival bevonjuk. Finom, omlós és hetekig eláll.

Másik változat

Hozzávalók:
14 dkg vaj
21 dkg liszt
10 dkg porcukor
7 dkg őrölt dió
fél citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj
pici só
összeragasztáshoz: lekvár

Mázhoz:
15 dkg étcsoki, vagy fél dl víz, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 30 g vaj - ezt összeolvasztani

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, cipót formázunk belőle, majd letakarva hűtőben legalább fél óráig pihentetjük. Utána fél cm vékonyra kinyújtjuk és korongokat szúrunk ki belőle.
Kikent, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a korongokat és 180 fokos, előmelegített sütőben világossárgára sütjük (kb. 10-12 perc)
Ha kihűltek a korongjaink, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.
Csokimázzal bevonjuk

A mázat kétféleképpen készíthetjük:
első:
2 evőkanál kristálycukorból és fél dl vízből sűrű szirupot főzünk és egy jó púpos evőkanál keserű kakaóport, valamint 3 dkg vajat keverünk el benne.
második:
egyszerűen gőz fölött felolvasztunk másfél tábla étcsokit és egy kevés étolajajjal vagy vajjal simára keverjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése