"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/12/12

Gesztenyés hókifli

Az ecetes tésztás változat.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg Liga margarin 
egy csipetnyi só
1 csomag vaniliás cukor
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál 10%-os ecet

a töltelékhez:
2 db 20/25 dkg-os gesztenyemassza
kevés rum, vagy aroma
2 evőkanál porcukor
2 evőkanálnyi tejszín

A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzá adjuk a vizet és az ecetet.
Összegyúrjuk. Jól formálható, egyáltalán nem ragacsos tésztát kapunk. Egy éjszakára (de legalább pár órára) hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyűjtjuk (kb 2-3 mm). Nagy pogácsaszaggatóval (8 cm átmérő) kiszúrkáljuk (vagy ha kisebbel, akkor a kiszúrt tésztaköröket még nyújtsuk meg egy picit). Az egyik felükre 1-1 kiskanálnyi (előre elkészített) tölteléket teszünk, feltekerjük, kifliket formázunk. Sütőpapiros tepsiben, előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán világos színűre sütjük. Ha a talpa szinesedik, már kész, ne szárítsuk ki.
Még forrón vaniliás porcukorban megforgatjuk. Kihűlve dobozban sokáig eláll.
Nagyon jó állagú a tészta, nem reped ki sütés közben akkor sem, ha kicsit ducibbra töltjük a kifliket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése