"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/12/19

Bejglitorta

Hozzávalók a tésztához:
2 dkg élesztő, 0,25 dl tej, 2 kávés kanál kristálycukor, 50 dkg liszt, 25 dkg  Rama sütőmargarin, 25 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 2 ek. rum, 1 ek. tejfől, fél citrom reszelt héja, fél kávés kanál só.
Töltelék:
30- 30 dkg darált dió és mák, 30 dkg porcukor, 15 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2-3 csomag vaniliás cukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A diótöltelékhez a diót fele cukorral, a fele mazsolával a reszelt citromhéjjal, 1 cs. vaniliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk.
A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy a rum helyett, forralt kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt hűtőbe tesszük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk.
A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik cipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala.
Sütőpapírral bélelt v. kivajazott tepsire tesszük, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben közepes lánggal 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről körben a forma oldalához tapasztjuk.
A máktöltelék felét vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül az egész diótöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. A maradék máktölteléket rásimítjuk, az utolsó kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 45 percen át sütjük. Formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel.
(a recept a Príma konyha magazin 2005. decemberi számából való.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése