"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/11/13

Pudingos almatorta

Valójában egy felturbózott almáspite, tortaformában :)
Születésnapra (Olivér 21 ♡) készült, nagy piteformában ( 6 cm magas, 28 cm átmérőjű).



35 dkg liszthez keverünk fél csomag sütőport, majd elmorzsoljuk egy kocka (25 dkg) sütő margarinnal.
1 tojást, 1 evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot és egy pici sót jól kikeverünk és összedolgozzuk a margarinos liszttel. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés tejfölt.

A tésztát 1/3 - 2/3 arányban ketté vesszük, a nagyobb felét körré nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy a tészta felérjen a forma széléig. Amíg elkészítjük a töltelékeket, a tésztával bélelt tálat és a maradék tésztát  hűtőbe tesszük.

1 liter tejet 20 dkg cukorral és 3 csomag vaníliás (tejszínes vagy karamelles is jó) pudingporral a szokásos módon felfőzünk. Félig kihűtjük, közben párszor keverjük át.
Mérettől függően 3-5 almát megmosunk, kicsomázunk, lereszelünk. Adunk hozzá ízlés szerint cukrot, fahéjat és egy darabka vajat - az egészet összepároljuk.

Elővesszük a tésztával kibélelt sütőformát, megszórjuk édes keksz vagy piskóta morzsával. Beleöntjük a pudingot, arra rárakjuk az almatölteléket, majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranysárgára sütjük. A tésztarácsot ízlésünk szerint akár le is kenhetjük tojással, vagy megszórhatjuk fahéjas cukorral.

A megsűlt és kihűlt sütemény tetejére egy kerek tálcát teszünk és gyors mozdulattal fejre fordítva könnyen kiboríthatjuk a pitét a formából. Utána, immár az aljára téve egy tálcát, visszafordítjuk. A tölteléknek semmi baja nem lesz. A kész "tortát" megszórhatjuk porcukorral, vagy díszíthetjük tejszínhabbal.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése