"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/11/24

Cékla saláta


Hozzávalók:
1 kg cékla
cukor
ecet
köménymag


A céklákat megmossuk és meghámozzuk (vízben érdemes, mert úgy nem fogja be a kezünket). A meghámozott céklát leöblítjük és nagyságtól függően 2-6 részre feldaraboljuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, szórunk rá kb 2 teáskanálnyi sót, 1 kokkáskanál köménymagot és puhára főzzük. Ha kész, a levét leszűrjük, és (mindkettőt) hagyjuk kihűlni.
A kihűlt, puha céklát felszeleteljük (max. 1/2cm vastagra) és egy lefedhető edénybe rakjuk . A levét ízesítjük sóval, cukorral és ecettel, mintha salátalének készítenénk, de egy kicsit erőteljesebb ízű levet készítsünk, mert a cékla sokat magába szív az ízekből. Az ízesített levet visszaöntjük a felszeletelt céklára és lefedve legalább 1 napig hűtőben tartjuk. Utána  csavaros üvegekbe rakjuk. Hűtőben hosszú ideig eláll.

Aki szereti a különlegesebb ízeket:
nagy lyukú reszelőn reszeljük le a céklát és a céklalébe tegyünk apróra vágott vöröshagymát, vagy frissen reszelt tormát - ebben az esetben kevesebb céklalét használjunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése