"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/06/02

Nagykőrösi pincepörkölt


hozzávalók egy nagyobb bográcshoz:
1,5 kg marhalábszár
1,5 kg süstölt tarja
1,5 kg pulykacombfilé
1 nagyobb szál parasztkolbász
25 dkg nyers kolozsvári szalonna
vöröshagyma
fokhagyma
fűszerpaprika
fehér és zöldpaprika, paradicsom
só, bors, őrölt kömény, babérlevél
1 doboz sör
3 kg krumpli

Előző este a füstölt tarját megfőzöm, kihűtöm, hűtőbe teszem a másnapi felhasználásig. A levét is elteszem.
A marha és pulykahúst külön edényben bepácolom: a húsokat felkockázom, olajba teszek sót, borsot, felaprított vörös és fokhagymát és ebbe alaposan átforgatom a húst, majd jól záródó edényben 1 éjszakára hűtőbe teszem. A marhahús inkább vöröshagyás, míg a pulyka túlnyomórészt fokhagymás legyen.
Másnap a főtt-füstölt tarját falatnyi kockákra darabolom.
A szalonnát felkockázom, a bográcsban kisütöm, majd ráteszem a bepácolt marhahúst, amit nagy lángon, többször átforgatva fehéredésig pirítok. Megszórom bőven törött paprikával, elkeverem, felöntöm egy kevés vízzel és felforralom. Beleteszek 2-2 fehér és zöldpaprikát is. Főzés közben fűszerezem. Mikor úgy 2/3 részre már megpuhult a marhahús, hozzáteszem a bepácolt pulykahúst is és 2-3 paradicsomot, valamint néhány babérlevelet. Ha már majdnem puhák a húsok, hozzáadom a hasábokra vágott krumplit, a felkarikázott kolbászt, belerakom a felkockázott tarját, legvégül öntöm hozzá a sört és az egészet készre főzöm.
(Főzés közben az elpárolgott levet víz helyett a füstölt tarja főzőlevével pótolom - a sózásra emiatt ügyelni kell ! ).
Akkor jó, ha kellőképpen sűrű, tunkolható a szaftja.
Túl sok krumpli nem kell bele, mert úgyis inkább friss, ropogós héjú kenyérrel fogyasztjuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése