"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/06/22

Habos-almás sütemény - variálható

Először elkészítjük a tölteléket:
1,5 kg almát megtisztítunk, legyalulunk, összekeverjük 10 dkg cukorral, 1 tasak vaníliáscukorral, 1 teáskanál fahéjjal és fél citrom reszelt héjával. Megpároljuk, kihűtjük.
28 dkg lisztet, 1 tasak sütőport, 20 dkg margarint, 10 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját kikeverünk 4 evőkanál tejjel - nem kell megijedni, elég ragacsos tésztát kapunk. Ezt belesimítjuk egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Rárakjuk a tölteléket és előmelegített sütőben, 180 fokon úgy 20-25 percig sütjük. A 4 tojás fehérjét egy kávéskanál ciromlével és 20 dkg cukorral kemény habbá verjük, rákenjük az almatöltelék tetejére és először 180 fokon 2-3 percig, majd 140-150 fokon további 20-25 percig sütjük - úgy, hogy a hab felül ropogós legyen !
Sütés előtt a tojáshabra szórhatunk mandulaforgácsot vagy durvára vagdalt diót is.
Alma helyett túrótöltelékkel is készíthetjük, akkor hasonló lesz mint a rákóczi-túrós, ha pedig a tésztára csak pikáns lekvárt kenünk, a nőiszeszélyhez hasonló süteményünt kapunk.
A nagy gáztepsibe való adag 40 dkg liszt és a hozzá arányosan számolt hozzávalókkal készül.







7 megjegyzés:

  1. SZia!
    A fenti recept alapján, mekkora méretű tepsiben kell sütni ezt az almás sütit, hogy olyan szép legyen mint a képen? Sokszor látom, leírásokban hogy normál méret-de egyáltalán mekkora az a normál méret? Tudnál segíteni? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia, elnézést, de csak most láttam a kérdést, remélem, nem késtem el a válasszal.
    Az én közepes méretű tepsim kívül 39x32cm, a belső "hasznos" mérete 34x27cm (elég széles pereme van oldalt).
    A fenti adaggal a közepes tepsiben is elég magas lesz a süti, de én általában a nagy gáztepsivel szoktam sütni (40 dkg liszt és arányosan a többi hozzávaló).

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ágnes!
    Köszönöm szépen a választ! ....
    ...és maradnék is a megadott adagoknál valamint a közepes méretű tepsinél, amit írtál, mivel nagyon kezdő vagyok sütögetés terén!
    Még egyszer Köszönöm!
    Szép napot!
    Gabi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabi, nagyon szívesen :)
    Biztosan gond nélkül megsütöd és remélem, megleszel elégedve vele.
    Majd írd meg, hogy sikerült :)
    Üdv Ági:)

    VálaszTörlés
  5. ÉN MÁR SZÁMTALANSZOR ELKÉSZÍTETTEM, MIÓTA RÁTALÁLTAM. NAGYSZERŰ, ÉS GYORS, FINOM, KÖNNYED. KÖSZÖNÖM

    VálaszTörlés