"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/01/15

Kukucskálós túrós (pöttyös süti)

Hozzávalók:
20 dkg félfogós (vagy 10-10 dkg rétes és sima liszt vegyesen) liszt
1/2 cs. sütőpor
3 evőkanál natúr kakaópor
fél kocka (12,5 dkg) sütőmargarin
15 dkg cukor
2 tojás
pici só
mokkáskanálnyi rumaroma
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk. Legegyszerűbb robotgéppel, ha a margarin elég puha.
A kész massza elég puha lesz. tegyük kis időre hűtőbe, hogy majd könnyen formázhassuk..
Amíg megszilárdul kicsit a kakaós massza, elkészítjük a túrós öntetet:
50 dkg túró alaposan áttörünk (ízlés szerint) 15-20 dkg cukorral.
2 csomag vaníliás cukrot, fél kocka (12,5 dkg) puha margarint, 1 csomag vaníliás pudingport, fél citrom reszelt héját és 4 tojás sárgáját adunk hozzá és ezekkel jól kikeverjük.
Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 4 tojás fehérjét.
A kakaós masszát kivesszük a hűtőből és vizes kézzel diónál kisebb golyókat formázunk belőle, amiket kikent, kilisztezett, közepes méretű tepsibe rakosgatunk.
A hézagokat kiöntjük a túrós masszával - kanállal a legkönnyebb a golyók közé egyengetni.
Előmelegített sütőbe tesszük és 2-es fokozaton (gáz) szép lassan, kb 50 perc alatt (lehet több vagy kevesebb, ez sütőfüggő) megsütjük. Tűpróba szükséges !
Ügyeljünk, hogy csak alacsony hőfokon süssük, különben a teteje megég, a belseje meg nyers marad.
Kicsit macerás, de nagyon mutatós és finom sütemény !

















5 megjegyzés:

  1. Fúú annyira de annyira jól néz ki, csorog a nyálaaam!!:)

    Ha van kedved játszani kérlek nézz be hozzám:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem attól macerás, hogy előbb a golyókat teszed a tepsibe. Ha előbb beleöntöd a fehér részt, és utána nyomkodod bele a barna golyókat, akkor is ugyanez lesz a végeredmény, csak hamarabb megy, sőt, szebb is lesz a végeredmény, mert nem maszatolódik össze sok golyó a fehérrel. De tényleg nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen !
    Nekem egyáltalán nem volt macerás így készíteni és mivel már fordítva is (ahogy te ajánlottad)készítettem, így tudom, hogy időben sincs különbség. Viszont mikor a túrós masszába rakosgattam bele a golyókat, nem maradtak ilyen szép katonás sorrendben. Úgyhogy azóta is az eredeti verzió szerint készítem, ha ilyet ennénk :)

    VálaszTörlés
  4. Ja, azt hittem, azért van odaírva az utolsó sorba, hogy kicsit macerás, mert (legalábbis egy kicsit) macerás. :)

    VálaszTörlés
  5. No igen, egy gyümölcsös-kevert, vagy egy "dobálós" sütihez képest bőven az :D , de inkább csak olyan tájékoztat jellegű a megjegyzés (bár, kezdőknek lehet, hogy kedvét szegi, haladókat viszont úgysem ijeszt el).
    :D :D :D

    VálaszTörlés