"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/12/14

Brigi :) háromízű rakott tésztája

Nagyon finom "sütemény", ami elvileg egy édes rakott tészta.


Hozzávalók:
1 csomag (fél kg) szélesmetélt

túrótöltelék:
fél kg túró
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 kisebb tojás
fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola
1 dl tejföl


diótöltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg cukor
baracklekvár, rum

almatöltelék:
1 kg alma
5 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
őrölt fahéj (vagy 1 evőkanál almás sütemény fűszerkeverék)

cukor a szóráshoz

A metélt tésztát a szokott módon kifőzzük, leöblítjük, lecsepegtetjük.
A túrótöltelékhez a túrót áttörjük a cukrokkal és egy kevés sóval. Összekeverjük a tojással, tejföllel, citromhéjjal és mazsolával.
A diót összekeverjük a cukorral.
Az almát lereszeljük és összekeverjük a cukorral és fűszerekkel.
Egy magasabb oldalú tepsit kivajazunk, zsemlemorzsával megszórunk. Beleterítjük a tészta 1/4 részét.
Rásimítjuk a túró tölteléket. Rárakjuk a tészta következő negyedrészét, ezt jól megpötyögtetjük egy kevés rummal ízesített baracklekvárral és rászórjuk a cukros diót. Erre jön a tészta újabb negyedrésze, amin egyenletesen elosztjuk az almatölteléket. Végül elosztjuk rajta a maradék tésztát, a tetejét megszórjuk pár evőkanál kristálycukorral és előmelegített sütőben kb. fél/háromnegyed órát sütjük (sütőfüggő).
Fogyaszthatjuk frissen is, pl. egy kiadós leves után, de kihűlve, kockára vágva, porcukorral meghintve nagyon finom desszert.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése