"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/05/15

Paradicsomos húsgombóc

1 kis fej apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztunk.
Fél kg darált pulykacombfilét összekeverünk 10 dkg megmosott rizzsel, a hagymával és 1 felvert tojással. Ízesítjük egy teáskanál piros törött paprikával, csipetnyi őrölt borssal, sóval, esetleg egy gerezd átnyomott fokhagymát is tehetünk bele. Gombócokat formálunk belőle.
(Ezeket a gombócokat persze tölthetjük paprikába is, de anélkül sem fognak szétesni a főzés során, a tojás összefogja a tölteléket.)
1-2 evőkanál lisztből kevés olajon rántást pirítunk. Felengedjük kb. fél liter vízzel és hozzáöntünk egy nagyobb doboz (0, 50 dkg) paradicsompürét. Cukorral, sóval, 1-2 zeller levéllel ízesítve összeforraljuk. Aki szereti, 1 babérlevelet is tehet bele. A húsgombócokat a a paradicsommártásba rakjuk és lassú tűzön (ügyelve hogy a paradicsom le ne égjen) puhára főzzük.
Főtt sós krumplival vagy csak egyszerűen friss kenyérrel fogyasztjuk.
A paradicsompüré helyett használhatunk paradicsomivólevet, akkor azt egy kevés étkezési keményítővel sűrítsük be.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése