"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/03/13

Somogyi vánkosfánk

Guszti barátom receptje alapján.

Hozzávalók 6 személyre:
4 db tojás
12 evőkanál tejföl
pici só
liszt, amennyit felvesz a tészta
1 csomag vaníliáscukor
1 vaj a kenéshez

A  hozzávalókból annyi liszttel, amennyit felvesz, rétestészta állagú tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk majd megkenjük olvasztott vajjal. Félbehajtjuk, kinyújtjuk, megint bekenjük vajjal. Ezt mindaddig ismételjük, míg az olvasztott vaj el nem fogy, de minimum 3-szor hajtogassuk (ha többször, annál jobb). Közben nem kell pihentetni.
Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 5x5-ös négyzetekre vágjuk. Forró olajban kisütjük. Sülés közben jócskán felpuffadnak a kis "vánkosok". Papírtörlőre kiszedjük, lecsurgatjuk az olajtól majd ízlés szerint lekvárral vagy porcukorral kínáljuk.


A tésztájába elvileg nem tanácsos cukrot tenni, mert az lehúzza, de én egy vaníliáscukrot tettem bele és mégis szép pufik és üregesek lettek. A tésztaadagot úgy növeljük vagy csökkentsük hogy minden tojáshoz 3 kanál tejfölt számítsunk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése