"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/03/13

Hamburgi babgulyás pulykahúsból

Hozzávalók:
fél kg kockázott pulyka combfilé
1/4 kg száraz fehérbab
20 dkg kockázott bacon (vagy húsos, füstölt) szalonna
2 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 közepes zellergumó
3 gerezd fokhagyma
fél kg krumpli
3 db babérlevél
mokkáskanálnyi köménymag
pár szem egész fekete bors
egy csomó petrezselyemzöld

ízesítéshez cukor és ecet

(A kiválogatott, megmosott babot előző este beáztatjuk)
A szalonnát kiolvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Beletesszük a kockára vágott húst, az áztatólétől leszűrt babot és a fűszereket. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd felforraljuk. Ekkor adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és a laskára vágott zellert. Lefedve, lassú tűzön majdnem puhára főzzük. Amikor már a hús és a bab is majdnem kész, belerakjuk a felkockázott krumplit is és készre főzzük.
Tálalás előtt pár csepp ecettel, egy kevés cukorral ízesítjük. Tetejére frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk - de ez akár előbb bele is főzhető a levesbe.
Aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése