"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/02/11

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók:
1 kiló liszt (sima és félfogós vegyesen)
szűk 1 liternyi tej
cukor, só
fél csomagélesztő
2 tojássárgája + 1 egész tojás
kb 1 dl étolaj
fél csomag megmosott, lecsepegtetett, nagyszemű mazsola

Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk kb másfél dl-nyi langyos tejben.
Az előzőleg meleg helyen  tartott lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk A közepébe beleöntjük a megkelt élesztőt, szűk 1 dl.nyi étolajat, a felvert tojásokat, a mazsolát, valamint annyi (előzőleg 4 evőkanál cukorral és 1 teáskanál sóval elkevert) tejet öntünk hozzá hogy lágy tésztát kapjunk. Fakanállal alaposan kidolgozzuk. Tetejét picit meglisztezzük és konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, nagyon alaposan alálisztezett !!! gyúródeszkára borítjuk. Lazán, kb ujjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszurkáljuk. A maradék tésztarészeket összegyúrjuk és kis darabkákra vágva, megtekerve, "babákat fonunk". Ismét meglisztezzük a tésztát és megint letakarjuk, de mostmár csa egy negyed órára. Közben olajat melegítünk egy magasabb oldalú serpenyőben - lábas még jobb. Ha az olaj kellően forró, a felső, lisztezett felükkel belerakunk néhány fánkot (közepüket ujjunkkal kilyukasztjuk vagy kicsit belapítjuk, széthúzzuk) és először pár percig fedő alatt, majd a fedőt levéve, a fánkokat átfordítva a másik felüket is megsütjük. Papírtörlőre kiszedjük, az olajtól jól lecsepegtetjük.
Porcukorral, baracklekvárral kínáljuk.
Általában kevés rumot ajánlatos a fánktésztába keverni, hogy minél kevesebb olajat szívjon magába sütés közben. De ha vaj helyett olajjal készül a tészta, mint e recept szerint, úgy ez szintén elkerülhető és nagyon finom fánkunk lesz.

Tóthmama szalagos fánkja



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése