"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/02/23

Krumplis lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt, áttört krumpli
fél kocka élesztő
2 dl tej
cukor

olaj

Az átszitált lisztet meleg helyre tesszük, hogy átlangyosodjon.
A tej felével, egy kávéskanál cukorral és egy kanálka liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A héjában főtt, meghámozott, áttört, kihűtött krumplit eldolgozzuk a liszttel, 1 kávéskanál sóval, a felfuttatott élesztővel, és a maradék tejet is hozzáadva - jó levegősre kidolgozva - sima tésztává dagasztjuk.
Ügyeljünk, hogy ne összegyömöszkélve, hanem kifelé húzogatva dagasszuk a tésztát, mert csak úgy lesz jó levegős.
Ha kész, rakjuk langyos helyre egy kilisztezett tálba, takarjuk le, s hagyjuk megkelni.
Ha legalább két-háromszorosára nőtt, lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és kb. féltenyérnyi, nagyjából egyforma darabokra vágjuk. Olajos kézzel cipóvá formáljuk a tésztadarabokat és még legalább negyed órát kelni hagyjuk. Ezután laposra húzogatjuk a lángosokat és bő, forró olajban mindkét oldalukon  pirosra sütjük.
Tejföllel, reszelt sajttal, fokhagymával ízesítve fogyasztjuk.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése