Az élesztő felfuttatása:
Az élesztőt, mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben
felfuttatjuk. (Ehhez lehetőleg nyers tejet használjuk, mert a
tartós, féltartós változatok, illetve a forralt tej sok kudarcot
okozhatnak.)
Egy kb. fél literes bögrébe öntünk 1-1,5 dl langyos (nem meleg vagy forró ! ) tejet. Elkeverünk benne egy kávéskanálnyi
cukrot, beleszórunk egy kanál lisztet és pici
darabokban belemorzsoljuk az élesztőt. A bögrét lefedjük (pl egy papírszalvétával) és
huzatmentes, langyos helyre tesszük - tűzhely, konvektor sarka. Az élesztő akkor "futott fel",
ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még
2-3 evőkanál lisztet és szétnyomkodjuk az esetleges élesztődarabokat,
majd 5-10 perc újabb pihentetés után most már felhasználhatjuk a tésztához. Ha az élesztőnk fél órán belül sem "mozdul meg", akkor nem érdemes kísérletezni
vele.
A kelt tészta "gondozása":
A felfuttatott élesztőt
előmelegített (legalább szoba hőmérsékletű, langyos) liszthez adjuk,
és a tejet, lisztet sem keverjük hidegen a tésztához ! A kelt tészta általában
utálja a hideget és a huzatot, ezért amikor a simára kidolgozás után
kelesztjük, mindig meleg (de nem forró!) helyre tesszük és lefedjük
legalább egy konyharuhával. (Menet közben is ellenőrizhetjük, hogy a
tészta kel-e: ha a körmünkkel megkarcoljuk és a bemélyedés kis idő
múlva eltűnik, akkor jó úton vagyunk. Egyébként a lágy tészta
gyorsabban, a kemény lassabban kel.) A kelesztésre kilisztezett, tágas tálat használjunk, mert egy szokványos tészta 1-2 óra alatt eredeti
térfogatának bő másfélszeresére is megnő. Ha a kelesztett tésztát
a sütés előtt még megmunkáljuk (azaz daraboljuk, fonjuk,
hajtogatjuk), akkor összeesik, ezért - immár végleges formájában -
újra keleszteni kell, mielőtt a sütőbe tesszük. Ekkor még mindig érzékeny
a huzatra, így a sütés első időszakában ne nyitogassuk a sütő ajtaját !
"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése