"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2013/02/11

Kakaóscsiga keksz - sütőporos kakaóscsiga

Nem kakaós csiga, hanem keksz !

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
1 sütőpor
25 dkg margarin
2 db tojás
3 evőkanál cukor
kevés só
szükség esetén tej vagy tejföl, ha nem akar összeállni a tészta

a töltelékhez:
1 tojás
cukorral elkevert kakaópor

+ 1 tojás a lekenéshez

A lisztet összekeverjük a sütőporra és elmorzsoljuk a margarinnal. A tojásokat kikeverjük a cukorral.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ha nehezen áll össze, adjunk hozzá egy kevés tejet) és kb. egy órára a hűtőbe tesszük, majd átgyúrva téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a felvert tojással és vastagon megszórjuk a cukros kakaóval. Jó szorosan feltekerjük és bő fél ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Hagyjunk köztük helyet, mert megfognak nőni. A tetejüket felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt megsütjük.

A tésztát készíthetjük úgy is, hogy a tojásokat, a cukrot és a lágy margarint habosra keverjük és hozzá dolgozzuk a sütőporos lisztet. Szükség esetén tejet használhatunk, hogy könnyebben összeálljon a tészta.






Másik változat:

hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg magarin
20 dkg cukor
2 tojás
3 ek cukrozatlan, natur kakaópor

Elkészítés:
a kakaópor kivételével fele-fele arányban két külön tálban összedolgozzuk a hozzávalókat. A második adaghoz hozzágyúrjuk a kakaót is. Ha nehezen áll össze, tegyünk bele egy kevés tejfölt.
A tésztákat két azonos nagyságú téglalappá nyűjtjuk, egymásra tesszük őket és szorosan feltekerjük.
Folpackba csomagolva 1 napra hűtőbe tesszük. Másnap fél cm vékonyra szeleteljük a tészta rudat éssütőpapiros tepsibe téve, 160 fokon 10-15 percig sütjük (sütőfüggő).



4 megjegyzés:

  1. Fúú de rég jártam Nálad..:(
    Annyi sok finomságot találtam, hogy majd'éhen halok..nem szabad nekem erre járni este :D
    Nagyon jól néz ki ez a kakaós csiga keksz!!:)
    Be is rakom a kedvencekbe, hogy amint lesz időm megsüssem!!:)

    VálaszTörlés
  2. Szandikám, én meg még magamnál is régen jártam, nem hogy nálad, vagy másoknál :/
    Már annyi receptem összegyűlt a frissekből, hogy napokig csak azokat rakhatnám fel, a régebbiekkel meg végképp nem haladok - pedig nekem nincs is olyan "hajtós" időszakom, mint mostanság neked ...
    Örülök hogy tetszik ez a keksz :) Frissen egész jó ;)
    Fura, mert a megszólalásig kakaós csiga kinézete van, de mikor beleharapsz ;D
    Azért elfogyott az utolsó darabig :)

    VálaszTörlés
  3. Ki probaltam.Eleg szaraz, es meg olvadt a cukros kakao, es ki folyt, mind oda egett a kifolyt kakao......10bol 3 pontot adok neki.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tünde, ez nem kakaóscsiga (bár abból is kifolyik a töltelék, mert hát ugye a vaj/margarin márcsak olyan, hogy melegben megolvad ;) ), így nem csoda, ha elég száraz, mint egy keksz - ahogyan írtam is a recept elején :)

    VálaszTörlés