"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/12/30

Lencsés-kolbászos korhelyleves

Hozzávalók:
fél csomag (negyed kiló) lencse
1 kisebb szál füstölt kolbász (vagy 3 pár virsli)
negyed kg savanyú káposzta
3 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
1 csapott evőkanálnyi fűszerpaprika
2 babérlevé
szemesbors
egész köménymag
1 kis fej vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál mustár

Pörköltalapot készítünk: kevés olajon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. 
Rátesszük a fűszerpaprikát és felengedjük vízzel.
Beletesszük az előző este beáztatott lencsét, a káposztát, a babérlevelet és a fűszereket. Felöntjük vízzel és így puhára főzzük
Elkészítjük a habarást: a tejfölhöz hozzátesszük a mustárt és a lisztet. Simára elkeverjük és kevés vízzel felhígítjuk. A forrásban lévő levest besűrítjük vele, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és együtt jól kiforraljuk. Tálaláskor simára kevert tejföllel még meglocsolhatjuk.
Használhatunk konzerv lencsét is, azt, ha megpuhult a káposzta, akkor tegyük a levesbe.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése