"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/05/16

Villámgyors kakaós csiga túrós tésztából

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg liszt
50 ml tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél cs. sütőpor

Töltelékhez:
olaj a tészta kenéséhez a töltelék alá
4 ek porcukor
2 csapott ek. kakaópor

Elkészítés:
Robotgéppel a túrót és a porcukrot összekeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd az olajat.
Ezután már kézzel dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
Lisztezett felületen, kinyújtjuk és olajjal átkenjük.
A kakaós porcukor keverékkel egyenletesen megszórjuk, majd feltekerjük, és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Nem lesz piros a teteje, hanem kissé fakó, de úgy a jó mert különben nagyon kiszárad és kemény lesz! Tálaláskor porcukorral hintjük.


eredeti recept : itt és itt






Régóta szemezgettem ezzel a recepttel (a neten rengeteg helyen fent van), megsütöttem, megettük, de meg kell mondjam, ez sajnos nem igazi kakaós csiga, csak halvány utánzat :/
Nekünk legalábbis nem jött be, a család egyetlen tagjának sem ízlett, de hát biztosan bennünk van a hiba :D Az olajtól (a kelt változatnál vajat vagy margarint használunk) furcsa ízű a tészta, míg a töltelék ízét a porcukor és olaj keverék (a kelt változatnál kristálycukorral keverjük a kakaóport + a margarint) rontja el :(
Bár valószínűleg ez ízlés dolga, mert sokan nagyon finomnak tartják ezt a változatot. Nekünk nem ízlett - így jártunk ;) 
Lehet hogy azért egyszer nekiállok és kiötlöm a nekünk jobb változatot ;) de addig maradunk a jól bevált, hagyományos kakaós csigánál - még ha azt nem is lehet villámgyorsan elkészíteni :)


 Anyósom kakaóscsigája ,  na  az a KAKAÓS CSIGA !!!!!!

12 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!
    Ha nem ízlett, az a te egyéni gondod, sok embernek nagyon is ízlett. Azért a hivatkozást illett volna kirakni, ahonnét ezt elkészítetted:
    http://gabicsek.blogspot.hu/2012/02/villamgyors-kakaos-csiga.html?m=1
    az eredeti, vagyis Gabi ötletadója pedig én voltam:
    http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2011/05/dios-csiga.html
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gesztenye !
    Valóban a két jelzett blog(otok)on van az eredeti recept, kérésednek eleget téve kitettem mindkét linket. Egy másik blogomban már régebb óta fent van a recept (http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=73109&n=yaskane&blog_cim=Kaka%F3s%20csiga%20vill%E1mgyorsan), az alapján készítettem annak idején ezt a süteményt, így maradhatott le a link. Az hogy nekünk nem ízlett a végeredmény, tényleg csak is egyedül a mi gondunk, de minden bizonnyal olvastad is a megjegyzésemet, miszerint "...valószínűleg ízlés dolga ez is, mert sokan nagyon finomnak tartják ezt a változatot." !

    (: Mosolyogj a világra és a világ is visszamosolyog rád :)
    Ágnes:)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ágnes!
    Ha nem kedvelitek az olaj ízét meg kellett volna próbálni vajjal, vagy margarinnal helyettesíteni. A recept azzal is működik.
    Egyébként ez a túrós verzió valamivel könnyebb "lájtosabb", hisz a liszt egy részét túróval helyettesítjük, na és az élesztő is nehezít a hagyományos csigán. Nagyon sokan nem fogyaszthatnak élesztővel készült dolgokat. Úgyhogy a gyorsaságon kívül minden bizonnyal ezek a jellemzők is közrejátszanak a recept népszerűségében. :-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Marika !

    Először is köszönöm hogy megírtad a véleményedet :)
    Teljes mértékben egyetértek veled hogy a túróval illetve az élesztő nélkül készült tészták sokkal könnyebbek.
    De én (és szerintem a legtöbb háziasszony is) először mindent az eredeti recept alapján készítek el hogy lássam, az úgy, abban a formában tetszik-e a családnak. Ez a változat nem jött be nekünk - ellentétben a többséggel, akiknél viszont nagy sikert aratott :) Hát, így jártunk ;)
    Az élesztős, hagyományos kakaós csigát viszont szerencsére mi gond nélkül fogyaszthatjuk, így egyenlőre nálunk csak az szerepel az "étlapon" :)
    Ha majd egyszer mégis kipróbálom újból a fenti változatot, nyilván a vajas/margarinos megoldással csinálom, persze az már akkor nem ugyanez a recept lesz :)

    További szép napot kívánok !

    (: Mosolyogj a világra és a világ is visszamosolyog rád :)

    Ágnes:)

    VálaszTörlés
  5. Hát én most elkészítettem ezt a kakaós csigát ugyanígy,és Isteni finom,puha porhanyós,pont olyan,mint amilyennek lennie kell,köszönöm :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen, örülök hogy neked bevált a recept és köszönöm hogy ezt megírtad. További szép napot, jó sütés-főzést kívánok !
    Ágnes:)

    VálaszTörlés
  7. Megsütöttem ezt a csigát, igaz, nem olajjal, hanem olvasztott Rámával kentem meg és kókuszreszeléket szórtam rá kakaó helyett ---nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Névtelen!
    Nagyon örülök, hogy némi változtatással neked is bevált a fenti recept.

    VálaszTörlés
  9. Minden tiszteletem,h leírtad az őszinte véleményed!!!! Annyira sokan istenítenek recepteket csak azért,h szaporodjon a blogjukon a bejegyzés...

    VálaszTörlés
  10. Kedves Dia !
    Nagyon köszönöm, amit írtál :)
    Hát igen ... Nekünk nem ízlett, ez az igazság. Úgy gondoltam, a saját "szakácskönyvembe" csak leírhatom a véleményemet :)
    Azon meg már nem is vitatkoztam, hogy én nem az "eredeti" illetve "ötletadó" oldalakról készítettem, mert másutt találtam :)
    Ági:)


    VálaszTörlés
  11. Én most sütöttem ki,és őszintén meg mondom,nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon örülök, hogy van, akinek bevált a fenti recept :)
    Üdv
    Ági:)

    VálaszTörlés