"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2012/01/16

Szilvásgombóc

 Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 kk só
fél kg szilva
annyi mokkacukor, ahány db a szilva
őrölt fahéj
8-10 dkg zsír
20 dkg morzsa

Elkészítése:
A héjában megfőzött krumplit még forrón meghámozzuk és alaposan áttörjük.Ha meghűlt, összegyúrjuk a liszttel, egy kevés zsírral, sóval.  A tésztát meglisztezett deszkán kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk.
Tenyérnyi négyzetekre felvágjuk. A szilvákba a mag helyébe egy kevés őrölt fahéjat és egy mokkacukrot teszünk és a tészta közepébe rakjuk.
Ezután a megtöltött tészta négy sarkát összefogjuk, jól összenyomkodjuk, és gombócokat kerekítünk belőle.  Nagy lábosban 2 kk sóval vizet forralunk. Ha lobogva forr, belerakjuk a gombócokat és kifőzzük. Főzés közben nagyon óvatosan keverjük meg, hogy a gombócok ne ragadjanak a fazék aljára. Közepes tűzön főzzük. Ha minden gombóc feljött a víz felszínére, takarék lángon tartjuk még 1-2 percig.
Közben olajat hevítünk és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne.
A kifőtt és jól lecsurgatott gombócokat beleforgatjuk. Ízlés szerint fahéjas cukorral kínáljuk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése