"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2011/12/20

Omlós mézeskalácsom

Hozzávalók:

a tésztához:
55 dkg liszt
30 dkg margarin
2 db tojássárgája
10 dkg porcukor
10 dkg méz
1 kiskanál szódabikarbóna
4 dkg kakaó
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

a díszítéshez:
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
kevés citromlé

Elkészítés:
A szódabikarbónás lisztet a kakaóporral összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A tojássárgákat a porcukorral és a mézzel kikeverjük, majd a liszttel együtt alaposan összegyúrjuk. A kész tésztát legalább 3 órán át (de még jobb 1 éjszaka) pihentetjük, majd egy kicsit átgyúrjuk.  3 mm vastagra kinyújtjuk és tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, kb. 10-15 percig. Vigyázzunk, mert hamar megég ! Kihűlés után díszíthetjük, de már azonnal is fogyasztható, finom, omlós.

A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot apránként hozzákeverjük. Elektromos habverővel keverjük addig, amíg a porcukor szemcséit már nem érezzük, ez úgy kb. negyed óra. Keverés közben egy kevés citromlevet csepegtessünk bele, ettől lesz fényes a máz. Nejlon zacskóba töltjük, aminek nagyon pici lyukat vágunk a csücskén, úgy nyomjuk ki a díszítő mázat a mézeskalácsra. Még egyszerűbb csillagcsöves habkinyomót (olyan mint egy kövér injekciós tű :)) használni, annak többféle mintájú díszítő feje van.

Segítségem is volt a díszítésben ;)


  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése